Michiel Geen reacties

Bezienswaardigheden in Nederland: wat je echt gezien moet hebben!

Nederland is een vrij compact land waar veel bezienswaardigheden zijn en veel te doen is. Zo zijn er oude historische binnensteden, fraaie staaltjes van architectuur, een groot aantal musea die meer dan de moeite waard zijn en attracties

Waar je je zo een hele dag kunt vermaken. Je kunt in Nederland stukjes historie en folklore gaan bekijken zoals oude ambachten, poldermolens en klederdracht. Nederland is echter ook een plek waar grootse en kleinere evenementen gehouden worden die zeer interessant zijn om te bezoeken. Hieronder vind je 10 must sees bezienswaardigheden in Nederland!

Amsterdamse grachten

Met meer dan 3 miljoen passagiers per jaar vormen de rondvaartboten in Amsterdam de grootste attractie van Amsterdam en bovendien één van de grootste attracties van Nederland. De Amsterdamse grachtengordel is uniek in haar soort. Deze bezienswaardigheid staat niet voor niets op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Tijdens de rondvaart krijg je uitleg over de grachten, de grachtenpanden en de bruggen waar je onderdoor vaart. Zelfs voor Nederlanders die over de Nederlandse geschiedenis geleerd hebben op school is een rondvaarttocht door de Amsterdamse grachten een leerzame ervaring.

Deltawerken

De voortdurende strijd tegen het water heeft een uniek verdedigingssysteem opgeleverd: de Deltawerken. Internationaal gezien oogst de manier waarop de Nederlanders hun kwetsbare land beschermen tegen de zee veel bewondering op. Vooral de stormvloedkering Oosterscheldekering geniet veel internationale aandacht. Bij de Oosterscheldekering is Deltapark Neeltje Jans. Dit themapark leert je op speelse wijze alles over de Deltawerken. Neeltje Jans wordt daarom ook vooral als familie-uitje gepromoot.

Het Spoorwegmuseum

In het voormalige Maliebaanstation te Utrecht is tegenwoordig het Spoorwegmuseum gevestigd. Het museum laat een fraaie collectie zien van locomotieven en treinwagons door de jaren heen. De afgelopen jaren zijn er een aantal attracties aan toegevoegd om het Spoorwegmuseum is daarmee meer geworden dan een plek waar alleen maar een collectie getoond wordt.

Paleis Het Loo

In Apeldoorn ligt voormalig Koninklijk paleis Het Loo. Het voormalige paleis werd van 1686 tot 1975 gebruikt door het koningshuis als zomerresidentie. Na een grondige restauratie is Het loo geopend als museum. Je kunt binnen een indruk krijgen van hoe het was om hier te wonen. In de stallen en koetshuizen staat een grote collectie aan rijtuigen. De Hollands-classicistische tuin is een plaatje om te zien. Een vergelijking met de drukbezochte en veel grotere tuinen van Versailles is al snel gemaakt. Wie niet naar Apeldoorn af wil reizen maar wel de tuinen wil bewonderen die kan tegenwoordig met Google Streetview virtueel door de tuin lopen.

Euromast

De Rotterdamse Euromast is een belangrijk herkenningspunt binnen de skyline van de stad Rotterdam. De toren heeft een hoogte van maar liefst 185 meter en is daarmee de hoogste toren in Nederland die open is voor het publiek. Met de Euroscoop kun je naar het hoogste punt van de toren. Dit geeft een fantastisch uitzicht over Rotterdam. Als de weersomstandigheden het toelaten kun je maar liefst dertig kilometer ver kijken. In de Euromast kun je op een hoogte van 96 meter dineren of een drankje doen in het restaurant. Een unieke ervaring is het hotel dat een verdieping hoger zit. Op 112 meter hoogte zijn er twee hotelkamers ingericht die je een onbeschrijflijk mooi uitzicht geven bij het ontwaken.

Het Binnenhof

Het politieke hart van Nederland ligt in de stad Den Haag. Het Haagse binnenhof is de plek van waaruit het Nederlandse parlement haar beslissingen neemt. Het Binnenhof is deels opengesteld voor het publiek. Er worden rondleidingen verzorgd waarbij je ook een kijkje kunt nemen in de Ridderzaal, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer.

De kust

Nederland heeft een kustlijn die meer dan vijfhonderd kilometer lang is. Het grootste deel van de kust ligt aan de Noordzee: in totaal 353 kilometer. Behalve de Deltawerken bestaat de Noordzeekust vooral uit stranden. De stranden en badplaatsen aan de Nederlandse kust vormen samen een belangrijke toeristische trekpleister. Vooral in de zomermaanden is het erg druk op een aantal stranden op het moment dat de thermometer richting zomerse waardes van 25 graden of hoger schieten. Populaire badplaatsen zijn Bloemendaal aan Zee, Cadzand-Bad, Domburg, Burgh-Haamstede, Egmond aan Zee, Renesse, Ouddorp, Westkapelle, Zoutelande, Dishoek, Vlissingen, Scheveningen, Kijkduin en Zandvoort aan Zee.

De Veluwe

In de provincie Gelderland ligt een bebost natuurgebied dat de naam Veluwe draagt. Dit gebied beslaat een oppervlakte van maar liefst duizend vierkante kilometer. De Veluwe is een druk bezocht recreatiegebied waarbinnen twee nationale parken liggen: de Veluwezoom en de Hoge Veluwe. Dit laatstgenoemde park behoort tot de best bezochte parken van Nederland. Opvallend feit is dat de begroting van dit nationale park vrijwel geheel draait op eigen inkomsten in plaats van subsidies. De entreekaartjes leveren over het algemeen voldoende op. In Nationaal park de Hoge Veluwe ligt het Kröller-Müller Museum. Dit museum voor moderne kunst geniet internationaal veel aanzien.

Het park is slechts beperkt toegankelijk voor auto’s. De fiets is hét vervoermiddel om het park te bezoeken. Daarom zijn er een aantal plekken waar je gratis leenfietsen kunt ophalen. Deze witte fietsen mogen het park niet verlaten om diefstal te voorkomen.

Kaasmarkten

Nederland telt nog vijf echte kaasmarkten. Deze worden gehouden in Alkmaar, Gouda, Edam, Hoorn en Woerden. Slechts twee markten hebben nog echt de functie om handel plaats te laten vinden tussen de kaasboeren en de groothandelaren. Dat zijn de kaasmarkten van Gouda en Woerden. De andere drie kaasmarkten hebben vooral een toeristische functie. De kaasmarkt van Gouda vind plaats op donderdag in de periode hal juni – eind augustus. De Edammer kaasmarkt is de drukst bezochte. Deze vind in juli en augustus plaats op iedere woensdagochtend tussen 10:30 en 12:30 uur.

Vissersdorpen Marken en Volendam

In Noord-Holland liggen de dorpen Marken en Volendam. Deze typische vissersdorpen zijn eigenlijk een soort van openluchtmusea waar je een kijkje neemt in het leven in een vissersdorp. Marken telt tientallen rijksmonumenten en is vrijwel in zijn geheel een beschermd stadsgezicht. De Volendamse haven is het hart van het dorp. Volgens de Volendamse VVV moet je vooral De Dijk een keertje bewandeld hebben. In Volendam kun je op de foto in traditionele klederdracht en natuurlijk genieten van overheerlijke paling.

Rijksmuseum

Het Rijksmuseum Amsterdam heropende in 2013 haar deuren weer nadat het tien jaar gesloten is geweest voor een uitvoerige renovatie. Meteen na de heropening werd de populariteit van het museum maar weer eens bevestigd door enorme bezoekersaantallen. Het Rijksmuseum wordt sinds de heropening door gemiddeld 7 tot 11 duizend bezoekers per dag bezocht. Het Rijksmuseum heeft een enorme collectie op het gebied van Nederlandse kunst, Aziatische kunst, rijksprenten en historische objecten. Er hangen schilderwerken van de beste Nederlandse meesters zoals “De Nachtwacht” van Rembrandt van Rijn, “Het Melkmeisje” van Johannes Vermeer en “Burgemeester van Delft en zijn dochter” van Jan Steen.

Haven van Rotterdam

De Rotterdamse haven behoort al decennia lang tot de grootste havens ter wereld. Jaarlijks passeren honderden miljoenen tonnen aan goederen de Rotterdamse haven. Door middel van de Spido rondvaartboten kun je de Rotterdamse haven deels bezoeken en van alles leren over de geschiedenis en huidige activiteiten van dit immense havengebied. Een nieuwe invulling is er voor de Kop van Zuid. Deze nieuwe wijk is ontstaan op voormalige haventerreinen die in onbruik geraakt zijn. Hier vind je onder andere een paar fraaie staaltjes van moderne architectuur zoals De Rotterdam, Montevideo en de Maastoren. Ook staat hier Hotel New York dat gevestigd is in het voormalige directiegebouw van de Holland-Amerika Lijn.

Ook leuk om te lezen

Bospop 2017 – 8 en 9 juli in Weert

bospop vakantiepark weerterbergen

Het gezelligste pop rock festival van Nederland, Bospop vindt dit jaar plaats op 8 en 9 juli en vakantiepark Weerterbergen heeft een speciaal Bospop-arrangement (meer…)

Lees meer

5x leuke strandtenten in Nederland

strandtent-nederland

Yes het kwik blijft dit weekend nog op heerlijke zomerse temperaturen. Twijfel niet en trek je zwembroek of bikini aan en ga erop uit richting het strand. Aan de Nederlandse kust liggen vele badplaatsen met leuke strandtenten. Wij hebben vast de leukste strandtenten in Nederland voor je uitgezocht! (meer…)

Lees meer

Lekker uitwaaien op de wadden!

Voor strand hoef je niet naar het buitenland! Nederland heeft een prachtige kustlijn waar je kan uitwaaien, maar heb je al eens gedacht aan een vakantie op de Waddeneilanden? Een uniek stukje natuur waar veel te beleven en te zien valt. (meer…)

Lees meer